DHL

*/ ?>

DHL

DHL är ett av världens ledande logistik- och transportföretag. Det ägs helt och hållet av Deutsche Post World Net som är en sammanslagning av Deutsche Post, Postbank och DHL. Företaget erbjuder sina tjänster i över 220 länder, varav transport och hantering av varor, dokument och värdepapper är deras huvudsakliga verksamhetsområden.

DHL – Spåra, Live Tracking, Track and Trace Service

DHL – Excellence. Simply delivered.

Det är uppdelat i flera divisioner så som DHL Express, DHL Supply Chain, DHL Global Forwarding, DHL Freight, DHL Rail och DHL Mail. För tillfället sysselsätter de cirka 435 000 anställda runt om i världen, varav ca 5000 arbetar i Sverige. 2013 redovisade DHL en omsättning på ungefär 55 miljarder euro, eller ca 510 miljarder kronor.

DHL Tracking och spårning

Alla DHL Express-transporter kan spåras online. Med hjälp av din försändelses unika trackingkod kan du följa paketet när det går genom de diverse logistikmomenten i transportprocessen. All information du behöver för att spåra leveransen finner du online, dock kan du kontakta deras kundtjänst om du inte har möjlighet att koppla upp dig. Du kan spåra upp till tio försändelser samtidigt, och endast du och/eller mottagaren har möjlighet att spåra leveranserna. Deras trackingservice på nätet heter DHL ActiveTracking, vilket även är deras namn för deras tracking-applikation som du använder med din smartphone. Om du hellre vill ha koll på försändelsen via e-post, SMS eller telefonsamtal kan du använda dig av respektive tjänster: DHL eTrack, DHL ExpressSMS och DHL SpeedTracking. Fördelen med till exempel eTrack är att du kan följa upp till femtio försändelser samtidigt genom att skicka ett mail till en särskild e-postadress.

DHL Express Service

DHL Express tillhör en av deras populäraste transportformer och används dagligen av såväl företag som privatpersoner i över 220 länder. Att skicka med DHL Express kostar olika beroende på dina behov, hur snabbt paketet bör vara framme, var i världen det ska skickas och hur stort respektive tungt det är. Du kan skicka vad du vill via DHL, på grund av etiska och juridiska anledningar får du emellertid inte skicka följande typer av föremål: antikviteter, konstverk, kontanter, guld, silver, skjutvapen, farliga föremål, liten elektronik med lithiumbatterier, levande djur, tobak och diverse annat. DHL erbjuder tre olika express-tjänster. De vanligaste DHL Express-alternativen skickas tre olika tidpunkter. Det snabbaste av dem innebär att det du skickar kommer fram till mottagaren innan 09:00 den kommande morgonen, på arbetsdagar. Vidare finns motsvarande alternativ för klockslagen 10:30 respektive 12:00, dock kan tiderna ej garanteras om mottagaren befinner sig i glesbefolkade regioner. DHL Express 09:00 är främst tänkt för leveranser av begränsat värde som väger upp till 30 kg medan 10:30 samt 12:00-alternativen tillåter en maxvikt på upp till 300 kg.

DHL Domestic Express

Om du skickar inrikes har du alltid valet att få din försändelse levererad under särskilda tidpunkter beroende på hur bråttom du har. Inrikesfrakt innebär även att du har möjligheten att addera diverse tjänster så som spårning och signaturkvittering. Samtliga DHL Domestic Express (inrikes)alternativ inkluderar kostnadsfri fraktmateriell i form av brev och paket, förutsatt att försändelsen väger mer än 500 gram samtidigt som den inte överstiger 25 kg. Om det är viktigt att ditt paket anländer snabbt kan det vara bra att veta att alla deras Express-alternativ kan levereras innan slutet på nästkommande dag. Dessa försändelser får inte överstiga 70 kg. DHL Domestic Express erbjuder denna service till och från samtliga DHL Service Points, samt alla giltiga mottagaradresser. Door-to-dorr (dörr till dörr) transport kan ges för dokument och paket upp till 70 kg. Om du vill skicka något som överstiger 70 kg finns en mängd alternativ tillgängliga beroende på dina preferenser.

DHL International Express

Det finns ett antal val för dig som ämnar skicka något utanför Sveriges gränser. Du som har bråttom kan få leverans samma dag medan du som har utrymme för lite väntan kan välja tidsbestämd transport den nästkommande dagen. Avsändare kan utforma villkoren så att man bestämmer vem som betalar frakten, eventuell tull samt moms. Leverans samma dag, eller Same Day som DHL kallar det, kan utföras 24 timmar om dygnet 365 dagar om året förutsatt att försändelsen inte överstiger 70 kg. Dörr till dörr-transport utförs så snart som möjligt, generellt plockas ditt paket upp inom 60 minuter efter att du beställt tjänsten varav det levereras samma dag alternativt inom 24 timmar beroende på omständigheterna. Om det är tid som är av vikt har du möjligheten att skicka med DHL Jetline för omedelbar flygfrakt till större delen av världen. I det fall destinationen är närmare kan du skicka med DHL Sprintline som innebär bilfrakt av brådskande art. För särskilt värdefulla försändelser erbjuder de även DHL Secureline som innebär att en kurir utför en dörr till dörr-historia via flyg eller bil. Secureline-alternativet är särskilt lämpat för synnerligen viktiga försändelser.

DHL Express Worldwide

Med detta fraktsätt kommer når försändelsen mottagaren någon gång under nästkommande arbetsdag. Det finns även DHL Express Easy där du lämnar ditt paket i en DHL Service Point för tidsanpassade leveranser globalt. Du kan skicka enskilda försändelser upp till 70 kg med Express Worldwide, för större transporter går gränsen vid 300 kg. Om det inte är brådskande är DHL Economy Select ett bra alternativ som involverar dörr till dörr av såväl enskilda som större utskick. Det går även utmärkt att hämta ut transporten på något av DHLs otaliga postkontor runt om i världen.

DHL Global Mail

Den här tjänsten är utformad för kunder som önskar skicka korrespondens affärskaraktär, i Sverige är tjänsten enbart ämnad för företag. Det går till så att du lämnar ditt ofrankerade brev hos DHL som sedan sorterar och frankerar det, för att slutligen överlämna det till den officiella posttjänsten i det land brevet ska till. DHL erbjuder spårning av brevet i så stor mån det går, i regel avbryts spårningen så fort det överlämnas till vederbörande nationell posttjänst med vissa länder undantagna, till exempel USA och Tyskland. Du kan välja mellan prioritet och standardklass. Tjänsten är tänkt att vara ett kostnadseffektivt sätt för företag att skicka icke-brådskande korrespondens mellan varandra, i synnerhet när det rör sig om flertalet dokument och/eller objekt. Leveranstiden i västra Europa är mellan två till fem dagar, medan du får räkna med tre till sju för resten av världsdelen. Skickar du till Nordamerika får du räkna med tre till sex dagar, och för resten av världen tar den i regel tre till åtta dagar. Om mottagaren befinner sig väldigt avlägset kan det ta längre tid.

Företagshistoria

DHL grundades 1969 i San Francisco, Kalifornien. Ett av deras första verksamhetsområden involverade att flyga sjöfraktsdokument från San Francisco till Honolulu vilket medförde att skeppslasterna kunde förtullas redan innan de nått hamn. Företaget fick snabbt stora framgångar tack vare deras snabba flygfrakt av dokument och fraktsedlar. Expansionen var blixtartad under 70-talet då de blev verksamma både i Japan, Hong Kong, Singapore, Australien och kort därefter även Europa. 1977 lät de inkludera Latinamerika och endast ett år senare även Mellanöstern och Afrika. Innan det blev 80-tal lät de även addera paketfrakt till sina tjänster som tidigare endast innefattat dokumenttransport. Sedan 80-talet har företaget i stort sett bara vuxit, och idag är DHL ett av världens största transportföretag. Namnet DHL är en kombination av grundarnas namn: Adrian Dalsey, Larry Hillblom och Robert Lynn.