DPD

*/ ?>

DPD

1976 gick 18 tyska speditörer samman och bildade DPD: Deutscher Paketdienst. Det första året transporterade transportföretaget 1,4 miljoner paket, fyra år senare var siffran uppe i sju miljoner, men det är ingenting mot dagsläget som innebär ungefär 2,5 miljoner paket om dagen.

DPD – Spåra, Live Tracking, Track and Trace Service

DPD Spåra

Firman ägs sedan 2007 av GeoPost som är ett dotterföretag till La Poste, Frankrikes motsvarighet till svenska Posten. I samband med det franska övertagandet bytte DPD namn från från tidigare Deutscher Paketdient till Dynamic Parcel Delivery. 2010 bildade vederbörande verksamhet tillsammans med Hermes ett samriskföretag vid namn Hermes Russland, som hörs på namnet är bolaget aktivt inom transport och logistik i Ryssland. DPD transportföretag har ungefär 800 depåer i över 40 olika länder – det är ett av Europas ledande transportföretag inom området företagspost.

Transporttjänster för privatpersoner och företag

Dynamic Parcel Delivery erbjuder en rad olika alternativ för alla typer av transportönskningar, tack vare mångårig erfarenhet och ett mycket utbrett tillika effektiviserat transportnät inom Europa kan du räkna med inte bara snabb och säker frakt av ditt paket, utan även prisvärda portokostnader, god service och stor tillgänglighet. Gemensamt för samtliga av deras typer av frakter är att de upp till en viss summa alltid är försäkrade samtidigt som de ofta anländer inom ett par dagar till vald mottagare. Spårning och tracking är också inkluderat. Tilläggstjänster finns för alla typer av transport, du kan därmed utforma transportens tillvägagångssätt inom stora frihetliga ramar. Som rubriken antyder kan både företag och privatpersoner använda deras service, och vad som uppkommit på senare år som ett led i den digitala ålderns förnyelse är möjligheten att anordna paketfrakt via nätet. Du loggar då enkelt in på deras hemsida, väljer frakt och eventuella tilläggstjänster varav du därefter skriver ut fraktsedel efter att du betalat med kreditkort eller överföring. Om du vill kan det arrangeras att en utsänd från Daily Parcel Delivery kommer förbi för att hämta upp ditt paket, vars väg från din dörr till mottagaren kan följas i detalj via din dator, surfplatta eller smartphone, det enda du behöver är en internetförbindelse och ett registrerat konto på DPDs hemsida som är gratis att skaffa. DPD är verksamma alla dagar i veckan och gör maximalt tre försök att leverera paketet i fråga till mottagaren innan det hamnar på ett av deras uthämtningsställen. Dessa finns det gott om, i det fall du bor i en medelstor eller stor stad i Europa har du säkert nära till ditt närmaste sådana. Om du hellre avtalar ett visst datum kan du ringa deras kostnadsfria kundservice som i enlighet med dina önskningar anordnar en lämplig överenskommelse. Daily Parcel Service meddelar själva att dem tillika deras eventuella företagsgrenar utför samtliga av sina transporter helt klimatneutralt – det vill säga helt i enlighet med de officiella riktlinjer för vad som anses vara acceptabelt för en hållbar utveckling för miljön. Klimatmålen gäller för 17 av de europeiska länder de är aktiva i, dessa mål har mötts utan några som helst prisökningar för deras kunder.

Classic Service

Det klassiska alternativet för dig som gillar snabbt, enkelt och billigt. I regel kan du räkna med att paketet kommer fram nästkommande dag om du skickar inom landets gränser, två till tre dagar brukar vara nog för att paketet ska komma fram till mottagare i annat Europeiskt land, naturligtvis beror det mycket på var och i vilket land. För destinationsländer utanför den Europeiska Unionen får du räkna med ytterligare ett par dagars påslag, än en gång beroende på den exakta måldestinationen. Ett tiotal tilläggstjänster kan adderas för en mer optimerad transport, bland dessa kan nämnas ökad kontroll för mottagaren, extra försäkring och återsändning. Tjänsten kostar från 5,20€ och inkluderar spårning.

DPD Express Service

Om du är i behova av en särskild reservdel till bilen som ska användas nästkommande dag, eller om du kanske råkat tappa den enda surfplattan du och din kollega hade för att kunna demonstrera en programvara för de kringflackande mässbesökarna på ett teknikexpo, då kan det vara snabba bud som behövs. Deras Expressfrakt har många likheter med de paketlösningar som är vanliga bland konkurrenter och som varit en allmän standard inom branschen sedan några år tillbaka. Du har att välja mellan DPD Express 8:30, DPD Express 10:00, DPD Express 12:00 och DPD Express 18:00. Samtliga av alternativen innebär att din försändelse kommer anlända innan den utsatta tiden som nämns i transporttjänstens namn. Expressfrakten kostar lite mer än deras klassiska alternativ men servicen är som förklarats av högre standard. Försändelsen spåras naturligtvis rigoröst så du har hela tiden full koll på var paketet befinner sig.

Special Service – För företag

Företaget har även utformat en rad specialtjänster som först och främst lämpar sig för företag. Sådana tjänster inkluderar DPD Mail och DPD PARCELLetter. Förstnämnda är tänkt som ett alternativ till traditionell posttjänst ämnad för företagspost som skickas på daglig basis såväl till kunder som företag. PARCELLetter har utformats för företagspost som består av mer än bara brev, nämligen kataloger, broschyrer, och dylikt. Vidare har de en stor skara specialbyggda lastbilar optimerade för kylda transporter för temperaturkänsliga varor så som frukt och vin. Specialtransporterna kan i princip alltid spåras, medan Mail och Letter-alternativen av naturliga skäl saknar möjligheten till tracking. Om du är i behov av en specialfrakt ombeds du kontakta DPD för närmare information.
Kritik
I ett omfattande test från anrika, tyska Stiftung Warentest fick DPD betyget ”tillfredsställande”. Bland de delar som fick god kritik nämndes snabb transport, dock fick de viss kritik för att en del av varorna tenderade att anlända skadade och gällande service och kundvänlighet fick de nöja sig med ett ”acceptabelt”. Det ska emellertid nämnas att testet gjordes 2010 och att Daily Parcel Delivery har förändrat sina rutiner under den gångna tiden.