FedEx

*/ ?>

FedEx

FedEx är i särklass ett av de största transportföretagen i världen. Med dem kan din post nå ut till mottagare i över 220 länder och regioner. Uppskattningsvis levererar de fyra miljoner försändelser per dag, med en sammanlagd vikt på uppemot 5 miljoner ton. Huvudkontoret ligger i Memphis, Tennessee varav du finner deras kanadensiska bas i Toronto samt i Hong Kong vad gäller den asiatiska grenen.

FedEx – Spåra, Live Tracking, Track and Trace Service

FedEx företagsintro

Företaget anses vara ett av det mest tillförlitliga i världen när det kommer till punktliga leveranser, och förutom i logistiksammanhang syns de ofta till under stora sportsammang. De har nämligen blivit kända för att sponsra stora sådana såväl inhemskt som globalt. Bland annat tränar det amerikanska fotbollslaget Washington Redskins på FedExField, basketlaget Memphis Grizzlies på the FedExForum och under PGA Tour står de för FedEx Cup-momentet. I Sverige är FedEx officiell sponsor av Stockholm Open 2014.

FedEx spårningstjänst

Det enda du behöver för att spåra din försändelse är en dator, läsplatta eller smartphone samt en internetuppkoppling. På deras hemsida kan du sen enkelt fylla i ditt tracking- eller spårningsnummer och för att omedelbart därefter få en detaljerad överblick över ditt pakets transportväg. Om du inte har ett spårningsnummer kan du använda dig av paketets referensnummer samt addera information som datum för avsändning, destinationsland och destinationsposkod.

Med hjälp av deras internettjänst kan du spåra upp till 30 leveranser samtidigt. Följande av verksamhetens tjänster erbjuder spårningstjänst antingen inklusive eller som tillval: FedEx Express, FedEx Express Freight, FedEx Ground, FedEx Home Delivery, FedEx SmartPost, FedEx Freight och FedEx Custom Critical Shipments. Tjänsterna är inte tillgängliga i alla länder, så för att vara säker på att du kan avnända önskat alternativ rekommenderar vi att du för säkerhets skull kollar deras hemsida.

FedEx Express erbjuder även mottagningsbevis som alternativ till trackingnummer. Det innebär att du får ett mottagningsbevis i form av ett fax eller e-post. Du kan även printa ut det direkt från nätet. Till skillnad från spårningstjänsten som tillåter för avsändaren att ha benkoll på försändelsens varje centimeter, så är mottagningsbeviset exakt vad det låter som och inget mer – exakt vad man behöver ibland. Du kan fråga efter mottagningsbevis på upp till 30 paket samtidigt.

FedEx Express

FedEx Express är deras i särklass populäraste tjänst och innebär i klartext att de garanterar leverans av ditt paket inom 1-3 dagar efter utskicket. Det finns emellertid undantagsdestinationer, men de är få till antalet. FedEx har tillgång till ett extensivt luft- och marknätverk av både bilar och flygplan. De transporter i över 220 länder världen över.

FedEx Express-tjänster

Det finns ett varierat utbud av FedEx Express-transportmetoder såväl för inrikes som utrikes försändelser, för dokument lika väl som tyngre objekt. Av naturliga skäl varierar kostnaderna beroende på destination, storlek och önskad service. Av nyss nämnda skäl varierar även tiden det tar för paketet att komma fram.

När du skickar inom Europa och vill att det ska gå snabbt är FedEx Europe First antagligen ditt bästa alternativ. Med detta fraktsätt är din försändelse framme nästkommande arbetsdag antingen 09:00, 09:30 eller 10:00, beroende på postkod. Viktigt är att dina paket inte får överstiga 68 kg per paket, dock finns ingen övre gräns för hur mycket de får väga tillsammans.

  • FedEx International First är ditt förstahandsval när tid är av vikt och du skickar till USA, då kommer ditt paket generellt fram ungefär 08:00 eller 08:30, även denna gång beroende på var det ska.
  • FedEx International Priority garanterar att paketet kommer fram innan slutet på nästa arbetsdag om du skickar inom Europa eller till USA samt Kanada. Räkna med två dagar om det ska till Latinamerika, Asien, Mellanöstern eller Indien. Två till fyra dagar tar det om det ska till Afrika eller Australien.
  • Om du har tid att vänta och föredrar att spara några slantar så är FedEx International Economy ett utmärkt alternativ. Så länge paketet inte överstiger 68 kg kan du skicka det mesta på det här sättet. Inom Europa tar det mellan två till fem dagar för din försändelse att nå mottagaren, medan det tar uppemot fyra till sex dagar om du skickar till Kanada, USA eller Latinamerika. Paket som skickas inrikes eller mellan de tre nämnda destinationerna tar ungefär 4 dagar att anlända. I övriga delar av världen gäller följande: tre till fyra dagar inom Asien, tre till fyra dagar inom Mellanöstern, Indien, Afrika och Australien. Om du istället skickar till en asiatisk adress från exempelvis Europa tar det fyra till sex dagar, och ungefär fyra dagar om det ska till Mellanöstern, Indien, Afrika och Australien.

Företagshistoria

1971 grundar Fred Smith transportföretaget The Federal Express Corporation. Hans idé är att om man utgår från att hangarfartyg styr alla sina transporter, inklusive flygplan, egna depåer, poststationer och budbilar så har man ett perfekt logistiskt koncept.

Två år efter bildandet flyttar företaget från Little Rock i Arkansas till Memphis i Tennessee. Året var 1973 och redan då transporterade de försändelser mellan 25 stora städer i USA. Deras första transporttjänster inbegrep leverans nästa dag eller leverans två dagar senare. 1975 lanserar de sina första Drop Boxes, obemannade stationer där klienter kan lämna sina försändelser utan att behöva besöka något FedEx-kontor.

Redan när året blir 1976 hanterar FedEx ungefär 19 000 försändelser per dag.

1978 registreras företag på New York-börsen och år därpå blir FedEx det första transportföretaget i världen att använda sig av ett centraliserat datorsystem där inte bara försändelser registreras men där även fordon och anställda återfinns på ett eller annat sätt.

Formellt byter företaget 1994 namn från Federal Express till FedEx. Namnbytet går i princip obemärkt förbi då företaget redan hetat så i folkmun i flertalet år. 1995 expanderar de till Asien och 1999 öppnar de sin första transportstation i Paris vid Charles de Gaulle-flygplatsen.

Företaget har ungefär 300 000 anställda runt om i världen och omsatte 2013 cirka 45 miljarder dollar.