Schenker

*/ ?>

DB Schenker

DB Schenker är ett av de äldsta och största transportföretagen i världen. De grundades redan 1872 i Wien, Österrike, och har sedan dess varit med om både världskrig och expansioner. Idag har DB Schenker över 64 000 anställda världen över, samt har kontor och verksamheter på cirka 2000 platser globalt.

Schenker – Spåra, Live Tracking, Track and Trace Service

DB Schenker – Spara tid i 24 tidszoner

Med en årlig omsättning på 15,4 miljarder euro 2012 är det inte svårt att förstå att de är störst i Europa på landfrakt respektive näst störst när det kommer till flygfrakt. Företaget har existerat i Sverige på olika vis ända sedan 20-talet. Idag är dem det största transport- och logistikföretaget i Sverige, efter PostNord, med en årliga omsättning på 12 miljarder kr 2013 samt 3800 anställda.

Verksamheten innefattar internationell transport på väg, till sjöss, på räls och i luften. De erbjuder även konsulttjänster, samt lösningar inom logistik och lager. Deras huvudkontor i Sverige är beläget i Göteborg. De samverkar med i runda slängar 300 åkerier i Sverige som tillsammans har ungefär 6000 anställda, av dessa är 200 inrikestransportörer medan en tredjedel, eller de resterande 100 även är aktiva utanför landets gränser.

Schenker Frakttjänster

DB Schenker har en mängd olika alternativ vad gäller tranportmöjligheter. Vad om är bäst för dig beror på dina behov och prioriteringar, samt om du kickar om privatperon eller företagare. Allt från avancerade kurirtransporter till vanliga paketbud inom samma stad. Det vanligate alternativet för privatpersoner är Schenker Privatpaket.

Schenker Privatpaket / Privpak

Den här tjänsten är till för privatpersoner samt företag som vill skicka paket till andra privatpersoner. Du kan endast skicka inrikes med det här sättet. Försändelser som skickas med Schenker Privatpaket kan väga upp till 10 kg, du väljer själv om vill använda dig av en egen förpackning för försändelsen, eller om du vill använda någon av deras tre färdiga emballagealternativ. Etiketten skriver du ut hemma och det färdiga paketet lämnar du in till närmaste ombud. Tjänsten kostar mellan 49 och 99 kr beroende på hur stort du skickar, och det tar mellan 2-4 arbetsdagar för din försändelse att nå mottagaren. Räkna emellertid med en till två dagar extra om mottagaren befinner sig i glesbebyggelse. Privpak kan självklart spåras.

Inrikes 0 – 999 kg

Om du ämnar skicka större försändelser erbjuder Schenker ett alternativ som innebär att du lämnar in ditt paket på någon av deras terminalar som finns i de flesta större svenska städer. Försändelsen får väga upp till 999 kg, längden och bredden får inte överstiga 240 cm, och höjden får vara högst 220 cm. Även dessa försändelser kan du spåra. Dessa typer av försändelser tar i regel 1 dag att transportera till mottagaren, men det kan dröja upp till 3 beroende på var denne befinner sig. En av fördelarna med detta sätt är att du kan välja hur det ska levereras:

  • Du kan välja att mottagaren hämtar det hos ett ombud, det får dock inte väga mer än 20 kg i så fall. Paketet måste hämtas av någon inom 14 dagar.
  • Mottagaren hämtar på terminalen, i det här fallet får leveransen väga upp till 999 kg. Observera att godset måste hämtas av mottagaren inom 14 dagar.
  • Utkörning till mottagaren, precis som det låter körs din försändelse ut till mottagaren. Paketet får i det här fallet väga max 29 kg; var även uppmärksam på att ingen exakt leveranstid kan garanteras.

Utrikes 0 – 30 kg

För utlandsförsändelser inom Europeiska Unionen gäller det att du bokar på internet eller hos något ombud, för att därefter lämna av det i någon av Schenkers terminaler. Terminalerna återfinns i de flesta städer av större storlek. Försändelserna får vara max 30 kg tunga och längden samt omkretsen får inte vara över 300 cm. Generellt tar det en till fem dagar för den här typen av leveranser att komma fram, och som är fallet med de andra alternativen kan även denna utlandstransport spåras. Paketen körs ut mellan 09 – 17 på den vardag som det ankommer till destinationslandet. För säkerhets skull kvitteras paketen alltid ut av mottagaren.

Observera att du för tillfället inte kan skicka till Cypern, Grekland, Kanarieöarna, Malta, Ceuta och Melilla.

För företag

Det finns ytterligare en stor mängd alternativ för företag som skickar mycket och ofta. En av de vanligaste för distans- och e-handelsföretag som skickar till privatkunder heter DB SCHENKERprivpak. Tjänsten inkluderar ett anpassat system av smarta lösningar för just nämnda typ av företag. Bland annat är sådant som bokning, betalning och godssökning redan justerat på ett generellt lämpligt vis. Mottagaren väljer om hen vill hämta ut paketet hos ett ombud, få det levererat till jobbet eller till hemmet. Schenker har dessutom utformat en särskild sida kallad Schenkerprivpak, vilken underlättar för alla dem som nyttjar SCHENKERprivpak på regelbunden basis.

SCHENKERparcel är alternativet för företag som vill skicka till andra företag. Med den här tjänsten kan företag dessutom skicka till valfritt land i världen. Så länge paketet håller sig under 30 kg per kolli respektive 99 kg per sändning kan du använda tjänsten inom Sverige, för Europa gäller enskilt paket max 30 kg, singelsändning max 99 kg och bulksändning max 499 kg. Det går i övrigt mer eller mindre lika enkelt och snabbt att skicka inom EU som inrikes. För övriga världen gäller samma som i Europa, med undantag för att bulksändningar inte är möjliga. Priserna varierar så klart beroende på destinationsland och tillvalstjänster så som spårning.

DB Schenker erbjuder oerhört många fler tjänster för företag, dessa är dock de två vanligaste. Se deras hemsida för fler alternativ.

Historia

DB Schenker grundades av österrikaren Gottfried Schenker. Året var 1872 och firman hette till en början Schenker & Co och sysslade mestadels med internationella transporter, något som var ovanligt bland speditionsagenturer på den här tiden. Schenker var en av de första att verkligen utveckla konceptet med styckegodssändingar, alltså att varor paketeras i kartonger i samband med transport, och tack vare att han etablerade många kontor och kontakter runt om i Europa blev hans koncept mycket framgångsrikt – tillika företaget. Innan första världskriget bröt ut hade de kontor i stort sett hela Europa.

Krigs- och mellankrigstiden skadade företaget mycket, men det skulle inte dröja lång tid efter andra världskrigets slut förrän Schenkerkontor började ploppa upp lite varstans i världen. Företaget som förstatligades mellan första och andra världskriget privatiserades åter 1985. Ett stort antal förändringar och förvärv skedde har skett med företaget under de närmaste decennierna, bland annat står DB i DB Schenker för Deutsche Bahn som förvärvade dem (på nytt) 1999 och som fortfarande är huvudsakliga ägare. Idag har företaget ungefär 64 000 anställda runt om i världen.