UPS

*/ ?>

UPS

UPS räknas idag som det största transportföretaget i världen. De erbjuder en mängd typ av tjänster inom områdena logistik och distribution, transport och godsfrakt via flyg, båt, bil och tåg. Det globala företaget erbjuder även tulltjänster, internationella handelssystem och vidarebefordran av godstransporter.

UPS – Spåra, Live Tracking, Track and Trace Service

UPS Fraktlösningar

UPS erbjuder flertalet olika fraktalternativ vilket innebär att du kan skicka i princip vad du vill, till vem du vill under vilka omständigheter du vill. Till deras fordonsflottilj hör såväl bilar, flygplan och båtar, vilka samtliga kommer i många olika utföranden. Beroende på hur brådskande det är kan du skräddarsy transporten av din vara eller ditt dokument så att det kommer fram mer eller mindre inom 24 h, även om mottagaren befinner sig på andra sidan jordklotet. Naturligtvis kommer det dock kosta därefter.

Deras tre normala fraktalternativ heter UPS Express, UPS Express Plus och UPS Express Saver, dessa alternativ är utformade för mindre försändelser.

  • UPS Express Plus är det optimala alternativet om din försändelse är brådskande. Vanligtvis anländer det före 09:00 nästkommande dag, om du skickar inom Europa-området; generellt går det också om du skickar till företagsadresser i Nordamerika. Denna typen av tjänst kostar ungefär 600 kr, men den exakta summan varierar beroende på vikt och storlek på ditt paket.
  • UPS Express är alternativet för dig som har råd att vänta något, med en prislapp på ungefär 400 kr så garanterar UPS att din försändelse når mottagaren innan 10:30 inom Sverige, och runt lunch nästkommande arbetsdag om du skickar till företagsadress inom Europa. Skickar du till USA eller Kanada kommer det i regel fram innan lunch den andra arbetsdagen, och samma tid 2-3 arbetsdagar om du skickar till Asien.
  • UPS Express Saver också kallat UPS Saver är ett bra alternativ för dig som kan tänka dig att skippa punktligheten för att spara ytterligare några slantar. Om du väljer det här alternativet kommer ditt paket komma fram någon gång under följande arbetsdag när du skickar inrikes och inom EU. Räkna med slutet på kommande arbetsdag eller dagen därpå om du skickar till Staterna eller Kanada, och 2-3 dagar om ditt paket ska till Asien. Räkna med att det kommer kosta mellan 350 och 400 kr när du skickar på det här sättet.
  • Den överlägset vanligaste metoden att skicka med heter UPS Standard och innebär att ditt paket kommer fram 1-2 arbetsdagar när du skickar inom Sverige alternativt till EU-länder samt Norge, Lichtenstein och Schweiz. Paketets destination styr ankomsttiden. Att skicka på det här sättet kostar mellan 200-250 kr.

Du kan även skicka större försändelser. De har olika alternativ upp till 70 kg, pallar, mindre än en containerlast och full containerlast. I regel får du betala minst 2-3 tusen för att skicka så stora försändelser, men det slutgiltiga priset varierar naturligtvis kraftigt beroende på vad du ska skicka.

Företagshistoria

UPS har rötter ända tillbaka till 1907, då fröet till verksamheten såddes i och med ett transportföretag kallat American Messenger Company. På den tiden fanns ingen federal postorganisation, utan företagare och privatpersoner var tvungna att förlita sig på privata aktörer för att skicka varor och dokument mellan varandra. Seattle var staden där allt började, där blev firman så populär att butiker var villiga att låna fordon till dem för att på så vis leverera deras varor snabbare. Transportföretaget skaffade sig först 1913 sin första egna bil. 1919, sex år senare, skulle de expandera till att även vara aktiva i Oaklanddistriktet i Kalifornien, varmed de även kom att ändra sitt namn till the United States Parcel, eller UPS. I samband med expansionen introducerade de även en revolutionerande transportmodell där ett och samma fordon skötte alla transporter inom ett begränsat område.

År 1922 införde UPS en så kallad ‘common carrier’-modell till följd av förvärvet av en Los Angeles-baserad konkurrent. Modellen innebar att ett flertal nya rutiner som banade väg för deras framgång, bland annat hämtade budbilarna upp nya leveranser löpande under dagen samt flertalet leveransförsök om ingen var hemma vid första. Försändelserna gick automatiskt tillbaka till avsändaren om ingen tog emot dem och nya betalmetoder så som kontant vid mottagandet adderades. 1930 utvidgades verksamheten ytterligare till att även omfatta New York och fler städer på västkusten. 1937 förnyade man företagslogon samtidigt som man målade om budbilarna karaktäristiskt brunt, en färg som kommit att bli nära förknippat med företaget. Under 70-talet börjar UPS leverera paket internationellt, det börjar 75 med öppnandet av ett kontor i Toronto, Kanada följt av Västtyskland året därpå vilket också blev företagets första kliv in på den europeiska marknaden. 1988 uppstår UPS Airlines vilket idag är en av världens största transportflygflottiljer. Den har sin bas i Kentucky, USA.

Företagsfakta

2013 uppgick UPS totala omsättning till 55.4 miljarder dollar, vilket motsvarar hisnande 401 miljarder svenska kronor, och de levererade totalt 4,3 miljarder varor och dokument runt om i världen. De levererar till samtliga adresser i Nordamerika och Europa, och nyttjas dagligen av ungefär 9,4 miljoner kunder på samtliga världsdelar bortsett från polerna. Verksamheten har idag ungefär 4 800 officiella UPS-stores®, 1 500 kundcenter och cirka 11400 auktoriserade utlämningsställen. Vidare finns det globalt 39 000 så kallade UPS drop boxes. Deras fordonsflottilj innefattar över 96 000 budbilar, 230 UPS jetplan och 380 chartrade flygplan.

Företagets nuvarande (2014) vd heter David Abney och företagets huvudkontor är beläget i Atlanta, Georgia. UPS europeiska fraktion har sitt huvudkontor i Bryssel, Belgien, medan flygnavet är beläget i Köln/Bonn, Tyskland. Totalt omfattas 60 länder och regioner i Europa av UPS leveransomfattning och på hela ytan finns i runda slängar 2 000 anslutningspunkter, inbegripet såväl UPS Centers som UPS drop boxes, utspridda på kontinenten. Till det europeiska fordonsstallet tillhör över 8 000 bilar och företaget sysselsätter mer än 40 000 anställda bara i EU-området. Företaget är det största transportföretaget i världen och levererar ungefär 14 miljoner försändelser varje dag. Deras främsta konkurrenter på den svenska marknaden är FedEx, DHL, Schenker och Posten.