USPS

*/ ?>

USPS

USPS står för United States Postal Service (fritt översatt Förenta Staternas posttjänst) och är USAs motsvarighet till svenska Posten. Verksamheten har i princip funnits sedan slutet av 1700-talet då det i samband med Förenta Staternas grundande ansågs att en federal posttjänst skulle vara en del av den nya nationen.

USPS – Spåra, Live Tracking, Track and Trace Service

USPS

Företaget förblev en intrikat del av den amerikanska staten fram till 1971, då delar av dess monopol slopades; idag har verksamheten ensam rätt på normal postutdelning, medan pakettjänster och dylikt bedrivs i konkurrens med transportgiganter som UPS, FedEx och DHL.

I början av 2014 sysselsatte USPS 626 764 anställda och deras fordonsstyrka uppgick till lite över 210 000 stycken transportmaskiner vilket innebär att de förfogar över den största, civila fordonsarsenalen i världen. 2006 drev kongressen igenom ett lagförslag som tvingade USPS att öronmärka 5,5 miljarder dollar specifikt för deras anställdas pensioner, i samband med att en global recession innebar en kraftig nedgång av antalet brev som skickades via företaget har de gått med relativt stora årliga förluster fram till idag. 2013 omsatte organisationen 66 miljarder dollar, men gick ändå back 5 miljarder dollar efter att alla räkenskaper fastställts.

USPS tjänster: Spårning

USPS har med sin stora skara anställda en unik expertis som ger dem stora möjligheter att ligga i framkant när det kommer till effektiv transport, god service, stort omfång valmöjligheter och i detalj spårbara försändelser. Deras trackingtjänst, eller spårningstjänst om man så vill, är en av de mest sofistikerade i branschen. De arbetar kontinuerligt med att utveckla tekniken för att göra försändelser via dem så spårbara som möjligt, detta inbegriper bland annat att ett pakets kolli-ID läses av upp till elva gånger under transportförfarandet. I klartext innebär det att alla som väljer att skicka med USPS har möjligheten att mer eller mindre i realtid följa sitt pakets väg från avsändare till mottagare, dörr till dörr.

USPS erbjuder tilläggstjänster till normal spårning, en av dessa kallas USPS Package Intercept. Med denna praktiska tilläggstjänst kan du bestämma en alternativ färdrutt för försändelsen, förutsatt det inte redan kommit fram till mottagaren förstås. Under transporten kan du alltså logga in på ditt MyUSPS-konto och bestämma att paketet eller brevet ska levereras till annan adress, lämnas på ett lämpligt postkontor eller tillbaka till avsändaradressen. Tjänsten är tillgänglig för paket, brev och godstransporter som har ett speciellt spårningsnummer. USPS Package Intercept kostar cirka 11 dollar.

Postkontor i hemmet

USPS ligger definitivt i framkant när det handlar om valmöjligheter för effektivast transport, vilket osökt leder till en bekvämare procedur för deras kunder. Företaget har utformat en förfarandeprocess för privatkunder, som önskar skicka enskilda försändelser då och då, som i stort eliminerar alla tidsödande aspekter som hör till när man i normalfallet skickar paket med transportfirmor. På USPS hemsida kan du enkelt, efter en kostnadsfri registrering, skriva ut en etikett med såväl porto och transportdetaljer, fyll bara i portodetaljerna, betala online och skriv ut. När du är klar kan du via deras hemsida beställa avhämtning av ditt paket, varav en posttjänsteman kommer förbi och plockar upp försändelsen; på hemsidan kan du även komplettera med specifika instruktioner om så skulle behövas. Om du har ett pressat schema kan du dessutom för en mindre summa beställa avhämtning på en specifik dag och vid en specifik tidpunkt. På ditt USPS-konto kan du dessutom skräddarsy dina inställningar om du till exempel skickar många försändelser av samma typ, vill ha regelbundna uppdateringar gällande ditt pakets status, behöver informera mottagare om transportförfarandet etc..

Typer av försändelser

Priority Mail Express
 • Priority Mail Express

  Det här är United States Postal Service snabbaste alternativ. Passar utmärkt för den som prioriterar snabbhet framför plånbok. Tjänsten garanterar att paketet kommer fram nästkommande dag. Priority Mail Express kostar från 13 dollar; skulle paketet inte anlända i tid får du dessutom pengarna tillbaka. Transportsättet inkluderar spårning.

 • Priority Mail

  Vanligaste alternativet, med Priority Mail kommer din försändelse fram mellan 1 till 3 arbetsdagar beroende på var du bor och var paketets mottagaradress finnes. Tack vare en standardiserad enhetstaxa kostar Priority Mail-försändelser i regel inte mer än 5 dollar att skicka, detta gäller alla paket upp till 30 kg. I avgiften är tracking inkluderad.

 • First-Class Mail

  Standardtjänsten för vanliga brev motsvarande Postens A-post. Från 50 cent kan du med First-Class Mail skicka brev upp till ett par hundra gram, räkna med att de kommer fram inom tre arbetsdagar.

 • Standard Post

  Om du har gott om tid och kanske ämnar skicka något av stor storlek är det Standard Post som gäller. Två till åtta arbetsdagar tar det för den här typen av försändelser att komma fram, och portot kostar från 5 dollar och uppåt. Tjänsten inkluderar USPS-spårning.

 • Media Mail

  En transporttjänst speciellt framtagen för att skicka läromaterial så som böcker, tidningar och dokument. Frakten kostar från 2.70 dollar och tar mellan två till åtta arbetsdagar att komma fram. Observera att media av typen tv-spel, datorspel, hårddiskar och annan datorrelaterad utrustning inte kvalificeras som läromedel.

Förpacknings Tips – Packa Box

En historisk strejk

Det faller sig naturligt att en organisation som funnits i hundratals år har en spännande historia att berätta. Naturligtvis är fallet också så för United States Postal Service, det har till och med givits ut böcker om dem. En uppmärksammad händelse i modern tid var en stor strejk som bröt ut mars 1970. Trötta på dåliga löner och usla arbetsvillkor gick de postanställda i New York City ut i strejk mot staten. Relativt snabbt hakade hundratusentals postanställda i andra delar av landet på. Strejken fick ingen direkt effekt, men indirekt ledde den ändå till en dialog mellan postfacken och den amerikanska staten som i slutändan innebar bättre villkor för de anställda. En motion kallad Postal Reorganization Act skrevs under av dåvarande president Richard Nixon i augusti senare samma år vilket möjliggjorde för USPS att agera mer som en självständig verksamhet.